,

STILLONGS, HAWAIISKJØRT OG TELT PÅ VINTERTUR – HARSTAD FOTOKLUBB

Skrevet av Marielle Eriksen

 

– Det er tredje året vi damene i Harstad fotoklubb legger ut på vintertur. Alt man har gjort mer enn to ganger, er en tradisjon, er det ikke, undrer Mette Eide.  

Hun er en av damene som har vært aktiv i Harstad fotoklubb i mange år og som gjerne ønsker seg ennå flere damer inn i klubben. I år var det to nye damer med på jenteturen.  

– Å være med i fotoklubben handler ikke bare om foto. Det handler også om å stifte nye vennskap hvor man har en felles interesse. Det er nemlig ikke alle som skjønner hvorfor man som fotograf har behov for å bruke 20 minutter på å ta bilde av et strå i akkurat riktig vinkel eller i riktig lys. Men når vi er på tur, har vi alle den samme forståelsen for hvorfor det er så viktig, sier Mette.  

LAVE SKULDRE OG HØYE KNELØFT GJENNOM SNØLANDSKAPET 

Årets tur gikk til en av Harstads absolutte naturperler; Gressholman. Damene hadde inngått avtale med Ole-Martin Olsen, som er grunneier på Gressholman, forteller Mette.  

– Han har en fantastisk eiendom og vi er takknemlige for at vi fikk slå opp telt og tillatelse til å benytte oss av eiendommen for å dyrke hobbyen vår. Vi ble også møtt av en god og varm velkomst, da Ole-Martin hadde fyrt opp i grillbua vi kunne benytte som samlingssted for helgen.  

For kvelden sto god mat, god drikke og en god porsjon latter. Planene for fellesfotografering ble lagt. Tradisjonen tro blir det i forkant valgt ut noen temaer, slik at alle kan ta med kostymer/klær som passer temaene. I år hadde damene tre temaer: Hawaii, hippie pluss stillongs og skinnlue.  

– Her er selve prosessen kanskje mer morsom enn de faktiske bildene. Bare se for deg når 9 damer stiller opp sine kamera og når vi teller til 3, trykker alle på knappen og vi har 10 sekunder til å springe til våre plasser og posere villig. Det er ikke alltid det går bra, og spesielt ikke når vi må springe i dyp snø med høye kneløft. Vi må ofte ha noen ekstra forsøk for å få det til, sier Eide og ler.  

I tillegg lekte damene seg med lysmaling og nattbilder, fuglefotografering og landskapsfotografering. 

GRUNNLAG FOR DYRKING AV HOBBYEN 

Jenteturen oppsto på bakgrunn av at det tradisjonelle var at kun mannfolka dro på guttetur i telt. Men den tiden er over. Jentetur i telt på vinterstid er noe damene i fotoklubben har blitt svært glade i.  

– Det er ikke noe for alle. Det skal sies. Man må ha en god sovepose, gode og varm klær. Og man må tåle å fryse litt. Første jenteturen vi hadde, var vi 3 damer. Andre jenteturen var vi 6 og i år teller vi 9 til sammen. I tillegg gikk det noen rykter om at noen av mannfolkene i klubben begynner å bli misunnelige på hvor gøy vi har det, og vurderte midlertidig navnebytte. Men fellesturer kan vi gjøre senere. Jenteturene er bare for oss, sier Mette.  

Rekrutteringen av både damer og menn er viktig for Harstad fotoklubb. Det er en aktiv klubb med jevnlige klubbmøter og aktivitetsmøter. Månedlige konkurranser og spennende utstillinger i lokalmiljøet.  

– Det ene

ste vi har til felles i fotoklubben er lidenskapen for å ta bilder. Det er heller ikke viktig hvordan kamera du har – eller om du bare har mobilkamera. Vi er en god gjeng hvor vi har fokus på å utvikle hverandre som fotografer, uansett om du er nybegynner eller har drevet med foto i mange år. Vi er alltid klare for å bli kjent med ennå flere fotovenner, sier hun og håper neste års vintertur vil samle enda flere damer – og kanskje også noen nye fjes, sier hun og forteller at interesserte kan sjekke ut klubben på både nettside og sosiale medier, eller bare ta direkte kontakt med noen i klubben.
 

– Det er ikke bare gjennom fotografering man skaper minner. Vi skaper fantastiske minner av å dra på jenteturene sammen, avslutter hun.  

Her er noen bilder glimt fra vinter tur 2023: